Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030

A magyar turizmus nagykönyvének szánt Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 a következő 10 évben zsinórmértékül szolgál minden ágazati szereplő és fejlesztés számára. Szilárd alapokra épül, mégis rugalmas a változások befogadására. A Kormány által 2017. október elején elfogadott Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 meghatározza a következő időszakban azt a keretrendszert, amelyben az állam és a piac közösen gondolkodik Magyarország turizmusának jövőjéről.

https://info.kisfaludyprogram.hu/assets/img/programrol/nts2030.jpg

A Stratégiában megfogalmazott missziónk alapján azért dolgozunk, hogy elmeséljük Magyarország történetét, és a turizmus fejlesztésén keresztül biztosítsuk az ország gyarapodását. A Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 célja, hogy a magyar turizmus GDP-hez való közvetlen és közvetett hozzájárulása a jelenlegi 13-ról 16 százalékra növekedjen 2030-ra, ezáltal Magyarország 19 helyet lépjen előre a turizmus nemzetközi versenyképességi listáján. Emellett elérendő célként határozza meg, hogy 2030-ra a kereskedelmi szálláshelyeken megduplázódjon a vendégéjszakák száma, a fejlesztéseknek köszönhetően 1000 szállás- és vendéglátóhely újuljon meg, és a Magyar Turisztikai Ügynökség részvételével 500 projekt valósuljon meg. A Stratégiáról készült videó a dokumentum fő üzeneteit és adatait illusztrálja öt percben, közérthető formában. A videót a 2017-es Turizmus Summit rendezvényen mutatta be az Ügynökség:

A Stratégiához illeszkedő fejlesztésekhez a Kormány minden eddiginél nagyobb mértékű, több mint 820 milliárd forint forrást biztosít 2030-ig. Végrehajtásával Magyarország elfoglalhatja méltó helyét a világ turizmusában.
A Stratégiát Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is méltatta a Turizmus Summit 2017 szakmai konferencián tartott beszédében Budapesten a Művészetek Palotájában, 2017. október 17-én. Előadása itt érhető el teljes terjedelmében:

 

A Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 – Turizmus 2.0 teljes dokumentuma megtekinthető magyar nyelven: