Áttekintés

A Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program minden idők legnagyobb hazai turisztikai fejlesztéseket összefogó kormányzati ernyőprogramja, amelynek célja, hogy 2030-ig Magyarországot Közép-Európa turisztikai központjává tegye.

https://info.kisfaludyprogram.hu/assets/img/programrol/attekintes.jpg

Ezt olyan desztinációs szemléletű, innovatív és komplex turisztikai fejlesztési projektek támogatásával éri el, amelyek gazdaságilag fenntarthatóak, és az egyes termékek összekapcsolódásán keresztül erősítik a térségi kínálatot, oldják a turizmus szezonális egyenlőtlenségeit. Alapvető törekvése, hogy az egyes turisztikai élményelemek láncba szervezését ösztönözze a turisztikai térségben (szálláshelyeket az attrakciókkal, attrakciókat egymással). Ezzel közvetlenül növelhető az élménypontok tömege, ami hosszabb tartózkodási időt és magasabb vendégköltést eredményez. A Kisfaludy Program az uniós támogatások mellett jelentős hazai költségvetési forrásokra is épít, így a hagyományos beavatkozási pontokon (kiemelt attrakciófejlesztés) túl olyan területeken is alkalmazható (pl. szálláshelyfejlesztés), amelyekre a 2014-2020-as uniós tervezési időszak pályázati konstrukciói keretében uniós fejlesztési forrás nem biztosítható.

Jelentőségét mutatja, hogy egyik meghatározó alappillére a kormány által elfogadott Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030-nak, amelynek kiemelt célja a minőségi élménykínálat létrehozása a hazánkba érkező külföldi és belföldi turisták számára. A stratégia egyik lényeges célja, a termék- és attrakciófejlesztés, a turisztikai desztinációk, termékek, attrakciók és alapinfrastruktúra (szálláshelyek, vendéglátóhelyek és közlekedési kapcsolatok) fejlesztésének irányait határozzák meg.

A Kisfaludy Program zászlóshajójaként útjára indított Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció 2030-ig tartó futamideje alatt összesen 300 milliárd forintos keret teszi lehetővé a szálláshelyek minőségi megújulását, szintlépését.

A Kisfaludy Program révén megvalósuló projektek finanszírozásához az állami támogatás mellett a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Magyar Fejlesztési Bank együttműködésének köszönhetően az önerő egy részének biztosításához a pályázók felhasználhatják az MFB kedvezményes kamatozású hiteltermékét, melyet ehhez a programhoz fejlesztettek ki.

A Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. feladata a kiemelt állami turisztikai beruházások gyors és hatékony megvalósításában történő közreműködés.

A Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. kapcsolatot tart a helyi szereplőkkel, megfelelő szakmai tudással, felkészültséggel, menedzsment kapacitásokkal és helyismerettel rendelkezve támogatja az országos és a térségi szint fejlesztéseinek összehangolását, gondoskodik a termék-alapú és desztinációs fejlesztési logika összhangjának megteremtéséről.

A Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció célja, hogy elősegítse, hogy a magyarországi kereskedelmi szálláshelyek meg tudjanak felelni a modern, XXI. századi turizmus kihívásainak és a vendégek igényeinek.

A konstrukció a meglévő és üzemelő kereskedelmi szálláshelyek, szállodák és panziók kategórián belüli szolgáltatásfejlesztések, kapacitásbővítéssel járó beruházások, valamint új kereskedelmi szálláshelyek létrehozásának támogatását célozza.

Fontos, hogy a látogatókat jó minőségű szálláshelykínálat fogadja, a szállások profilja és az általuk nyújtott szolgáltatások pedig illeszkedjenek nemcsak a látogatók elvárásaihoz, hanem a desztináció élménykínálatának egészéhez, sajátos márkaprofiljához is.

A kereskedelmi szálláshely támogatási konstrukció további célja az adófizetési morál javítása, a szektorban dolgozó munkavállalók számának és bérszínvonalának növelése.

A Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció 2017-ben kezdődő, 2030-ig tartó futamideje alatt tervezetten közel harmincezer szoba újul meg. Az intézkedéssel közel ötezer új munkahelyet teremtünk, a felújított szálláshelyeken 20%-os árbevétel növekedés várható.