Összefoglalóan a programokról

Újabb jelentős kormányzati segítség a turizmusnak

 

A Magyar Turisztikai Ügynökség és a szolgáltatók javaslata alapján a Magyar Kormány újabb, 15 milliárd forintos keretösszegű, A turizmus fejlesztését és versenyképességének erősítését célzó ágazati támogatási program indításáról határozott. A korábbi sikeres pályázatokra építve ismét vissza nem térítendő támogatást hívhatnak le egyes területek.

A forrásokat a vidéki vendéglátó-üzletek energiahatékonyságát célzó beruházásokra és eszközbeszerzésre, a Tourinformok korszerűsítésére és a hagyományos kávéházi cigányzene megőrzésére és népszerűsítésére lehet fordítani. A széleskörű programok hozzájárulnak a hazai vidéki gazdaság élénkítéséhez, a vidéki Magyarország turisztikai szolgáltatási színvonalának emeléséhez, a szolgáltatási paletta szélesítéséhez.

A cél, hogy minimális adminisztrációval, elektronikus felületen, rekordidő alatt kapjon minden igénylő támogatást. A jelentkezőket ügyfélszolgálat is segíti.

A vidéki kis- és közepes vendéglátóipari vállalkozások versenyképességének növelését célzó program keretében mintegy 13 ezer, egész éven át nyitva tartó vidéki vendéglátó-üzlet igényelhet üzletenként 1 millió Ft támogatást energiahatékonyságát célzó beruházásokra és eszközbeszerzésre. A forrást a pályázók akár nagyobb lélegzetű beruházásaik részeként is felhasználhatják. A program a vidéki vendéglátóhelyek működési stabilitásához, továbbá ahhoz járul hozzá, hogy a szektorban a hazai turizmus területi koncentrációja következtében meglévő relatív versenyhátrány mérséklődjön.

A Tourinform irodák korszerűsítésének elősegítése program keretében az évente 2 millió vendégmegkeresést kezelő és a helyi turizmusszervezésben is fontos szerepet játszó Tourinform hálózat 35-45 irodája nyerhet pályázati forrást infrastruktúrafejlesztésre és szolgáltatásbővítésre, összesen 1 milliárd forint összegben. Segítségével 20-25 olyan iroda infrastrukturális fejlesztése és eszközbeszerzése valósulhat meg irodánként 35 millió forint forrás segítségével, amely az MTÜ előző, sikeres programjában nem jutott korszerűsítési forrásokhoz. A korábban ilyen célra már támogatást nyert irodák közül pedig további 15-20 részesülhet egyenként 10 millió forint támogatásban szolgáltatásai bővítésére.

Muzsikáló Magyarország 2024 program 1 milliárd forint támogatást biztosít a hagyományos kávéházi cigányzene megőrzésére és népszerűsítésére. A kormány a program keretében 800 millió forintból mintegy 500 cigánymuzsikus foglalkoztatását támogatja. A program emellett egy különleges rendezvénnyel is kiegészül. Hagyományteremtő jelleggel a Magyar Turisztikai Ügynökség „Dankó Pista emléknap”-ot szervez. A turisztikailag frekventált éttermek előtt és azok teraszain játszanak majd a támogatást elnyert zenekarok.

 

Ügyfélszolgálati telefonszámok:

Muzsikáló Magyarország 2024 program:
+36 30 160-0034
E-mail cím: muzsikalomagyarorszag2024@kisfaludy2030.hu

Vidéki kis- és közepes vendéglátóipari vállalkozások versenyképességének növelése program:
+36 1 550-1855
E-mail cím: turisztika@1818.hu